lördag 10 april 2010

Erika tipsar: Ta hand om dina funktionskläder

Kläder som andas i funktionsmaterial är såklart det allra bästa när man tränar, oavsett träningsform så länge man svettas. För att dina träningskläder ska hålla länge är det bra att tänka på några saker:
  • Undvik att tvätta dina kläder i sköljmedel. Det täpper igen klädernas porer som gör att de andas. Därmed förlorar kläderna förmågan att transportera bort fukt. Det här gäller allt från dina träningstoppar till underställ och goretexjackor.
  • Tvätta inte kläderna i varmare än 30-40 grader. Kläderna blir rena ändå eftersom de är maskinellt framställda. Ett vanligt bomullsplagg har djupare porer och suger åt sig mer svett och bakterier än ett funktionsplagg. Funktionsplaggens porer är inte lika djupa och absorberar inte svett och bakterier på samma sätt. Tvättar du dina träningskläder i 60 grader förstörs hinnan på plaggen och deras förmåga att transportera svett försvinner.
  • Undvik att torktumla funktionsplagg eftersom torktumling sliter mycket. Kläderna torkar ändå ca fem gånger snabbare än bomull.

Tipsen har jag lånat från senaste numret av Friskispressen som även innehåller ett test av underkläder i funktionsmaterial. Själv ska jag testa de från Röhnisch så snart jag får tag i ett par!

1 kommentar:

Sofy sa...

rönischtrosorna är ungefär världens skönaste trosor, bra val!!!